Czytanie etykiet
Zawsze należy wybierać produkty jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone. Kierowanie się atrakcyjnością opakowania, nazwą produktu i ceną jest błędem. Dlatego w czasie zakupów warto czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach różnego rodzaju produktów. Zasada jest taka, że im mniejszą listę składników posiada wybrany produkt spożywczy, tym jest on zdrowszy, gdyż mniej przetworzony i bardziej naturalny. Ponadto warto wiedzieć, że składniki są podawane w kolejności od największej procentowej zawartości do najmniejszej. Podczas czytania etykiet zwracaj uwagę nie tylko na sztuczne dodatki, ale również na zawartą w nich ilość i rodzaj tłuszczu, cukru i soli.
Zdrowe produkty
Zbilansowana dieta powinna się opierać na właściwych proporcjach białka, węglowodanów oraz tłuszcze. Zdrowymi produktami bogatymi w białko są głownie jaja, ryby, białe i chude mięso, nabiał oraz rośliny strąkowe takie jak soja czy soczewica. Co ciekawe dieta bogata w białko zwiększa poziom przemiany materii, a tym samym szybciej spalamy kalorie. W przypadku węglowodanach, które dostarczają nam energii warto postawić na produkty pełnoziarniste, czyli ciemne pieczywo, makaron z pełnego ziarna, brązowy ryż, płatki orkiszowe i orzechy. Wbrew wielu opiniom nie należy rezygnować z tłuszczy, tylko zwracać uwagę jakie stosujemy na zimno, a jakie do smażenia. Najbardziej wartościowe są tłuszcze roślinne, gdyż nie zawierają cholesterolu. Przede wszystkim warto używać oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju z pestek dyni, kokosowy czy z awokado.