Ocet jabłkowy jest specyficzną odmianą octu, który wytwarzany jest, jak nietrudno się domyślić, na bazie jabłek. Jego charakterystyczną cechą jest przede wszystkim lekko bursztynowa barwa. Produkt ten znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, w kosmetyce, jak i w branży spożywczej.
Ocet jabłkowy ma coraz większe grono zwolenników na całym świecie, zwłaszcza wśród dietetyków. Jego lecznicze oraz odchudzające właściwości, jak się jednak okazuje, znane były już w epoce starożytności. Kleopatra ocet jabłkowy wykorzystywała po każdym ciężkostrawnym posiłku, dzięki czemu na problemy zdrowotne nigdy nie narzekała
Dzisiaj popularność octu jabłkowego zdaje się wciąż rosnąć, a co więcej, publikowane są coraz nowsze wyniki badań, które jasno dowodzą, iż ocet jabłkowy ma niezwykle pozytywne działanie na nasze zdrowie. Oczywiście trunek ten może być wykorzystywany nie tylko w medycynie. Coraz częściej można zetknąć się ze stosowaniem octu jabłkowego również jako wyśmienitego dodatku do wielu potraw, do sałatek oraz sosów. Jego regularne spożywanie zapobiega uczuciu sytości, co z kolei prowadzi do zmniejszenia masy ciała. Nic więc dziwnego, że produkt ten polecany jest przede wszystkim osobom zmagającym się z problemem otyłości.
Ocet jabłkowy jest produkowany na bazie fermentacji jabłek. Proces ten wywoływany jest przez bakterie octowe, które są odpowiedzialne za specyficzny smak oraz zapach octu.
Mówiąc o rozlicznych zaletach octu jabłkowego, nie można zapominać także o jego negatywnym działaniu, zwłaszcza kiedy spożywamy go w zbyt dużych ilościach. Trzeba wiedzieć, że już jedna łyżeczka octu dziennie będzie miała drogocenny wpływ na cały nasz organizm. Specyfik ten wykorzystujmy ze zdrowym rozsądkiem.