Warzywa

0
226
Rate this post

Warzywa są jedną najzdrowszych grup produktów, które na co dzień spożywamy. Są zdrowe zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla cierpiących na cukrzycę . Mimo to nie są szczególnie doceniane przez Polaków. W kuchni nieczęsto wykorzystujemy surowe warzywa, a jest to ich najzdrowsza postać. Mało tego, na naszych stołach wybór warzyw jest strasznie ubogi. Głownie serwujemy: ziemniaki, kapustę, buraki, pomidory i ogórki. Zbyt sporadycznie spożywamy zielone warzywa liściaste. Są one natomiast bardzo mało kaloryczne, a stanowią bogate źródło witamin, błonnika pokarmowego i flawonoidów.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy warzywa są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Marchewka, czy dynia – warzywa o kolorze pomarańczowym – zawierają składnik zwany beta-karoten. Odpowiedzialny jest on za ładny koloryt cery, prawidłowe widzenie czy odporność organizmu. Beta-karoten to prowitamina A – w organizmie zmienia się w witaminę A. Ciekawostką jest to, że gdy do marchwi lub dyni dodamy odrobinkę tłuszczu, np. olej roślinny, to wspomoże to proces wchłaniania beta-karotenu.Roślin strączkowe to prawdziwa skarbnica białka roślinnego. Mogą one zatem stanowić alternatywę jeśli nie lubimy ryb czy mięsa. Większa większość warzyw posiada węglowodany złożone – wolno wchłaniające się w przewodzie pokarmowym i nie powodują skoków glukozy we krwi człowieka. Dzięki takiej właściwości nie czujemy się głodni i dłużej pozostajemy syci. Po za tym warzywa nie są szczególnie wzbogacone w cukry proste, które są przychylne powstawaniu próchnicy zębów. Warzywa liściaste zawierają spore ilości żelaza, np. brukselka, szpinak, kapusta włoska czy natka pietruszki. Kapusta jest też dobrym źródłem wapnia. Kolejny pierwiastek, czyli potas odnajdziemy w: ziemniakach, selerze czy pomidorach. Bogatymi w magnez warzywami natomiast są: kukurydza, brukselka czy też groszek. Najbardziej pożądana i wspomagająca odporność witamina C zawiera się w papryce, chrzanie czy też natce pietruszki.